Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Sztućce i Porcelana Gerlach - sklep Galeria Fokus www.stylikomfort.pl

Jesteś tutaj / Strona główna / Rodzaje i zastosowanie kieliszków

Rodzaje i zastosowanie kieliszków


Kieliszki KrosnoEleganckie przyjęcie, kolacja w restauracji, są różne okazje podczas których spotykamy się z kieliszkami. Jakie kieliszki podajemy do jakiego napoju i jak je podajemy? Zgodnie z zasadami savoir – vivre kieliszki podane na stół powinny pochodzić z jednego kompletu. Ustawia się je zawsze po prawej strony naczynia w takiej kolejności, w jakiej będziemy po nie sięgać. Najbliżej ręki zatem powinien być położony kieliszek do tego trunku, który jako pierwszy zostanie podany. Zwrócić uwagę należy także na wysokość szkła. Wyższe kieliszki powinny znajdować się z tyłu zaś te mniejsze z przodu. Najczęściej do stołu podawane są kieliszek do wina czerwonego, białego i kieliszek do wódki. Zaraz obok powinien stać duży kielich do wody lub ewentualnie szklanka. Kieliszek do szampana lub inne kieliszki podawane są razem z podawanymi daniami. Do deseru podawane są pozostałe kieliszki między innymi do likieru czy whisky. Podając kieliszki należy pamiętać, który przeznaczony jest do jakiego rodzaju trunków.

Kieliszki do wina: Kieliszki przeznaczone do picia wina powinny być przede wszystkim bezbarwne, wykonane z gładkiego, cienkiego szkła. Najlepiej nawet żeby wykonane były z kryształu. Przezroczystość szkła ważna jest jeśli chce się obejrzeć zawartość kieliszka. Do spożywania wina nie nadają się zatem pięknie zdobione, inkrustowane, rzeźbione i tym podobne kryształowe kieliszki, które mogą służyć jedynie jako dekoracja.


Kształt i wielkość kieliszka zależy od rodzaju wina.

• Wino czerwone - Do tego rodzaju wina stosujemy kieliszek o baloniastym kształcie, z dużą , zwężającą się ku górze czaszą i dość krótka nóżką. - Do starszych win czerwonych wybieramy kieliszki o podobnym kształcie ale nieco większe. Napój ten przez długi czas przebywał w butelce i potrzebuje napowietrzenia. - Do naprawdę szlachetnych trunków najlepiej użyć bardzo dużych kieliszków. Pozwalają one bowiem na odpowiednie rozwinięcie się aromatu. Doskonały będzie zatem pękaty kielich do burgunda, kształtem przypominający sporą bombkę oraz bardziej wydłużony kielich do bordeaux, przywodzący na myśl olbrzymi tulipan. - Wina te należy podawać w temperaturze pokojowej. Kieliszki napełniamy winem do 3 pojemności.

• Wina deserowe i aperitif - Do tych win stosuje się kieliszki przypominające kieliszki do wina czerwonego, ale nieco mniejsze. Czasza ma pojemność około 100 ml. - Aperitif pijemy przed posiłkiem, natomiast wina deserowe (sherry, wermut, porto) po posiłku. - Kieliszki należy trzymać za nóżkę. Podajemy w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem sherry które schładzamy podobnie jak wina białe). - Napełniamy nie więcej niż do połowy kieliszka.

• Wina białe i różowe - Do win białych i różowych, wytrawnych i półwytrawnych najlepsze będą niezbyt duże kieliszki. Najlepiej, jeśli brzegi kieliszka zwężają się ku górze - umożliwia to koncentrację zapachu wina. - Do win reńskich i mozelskich stosuje się zazwyczaj kieliszki z małą czaszą i bardzo długa nóżką. - Dla młodszych i silniejszych win białych i różowych, jak również dla dojrzałych win białych, najlepsze są kieliszki z lekko rozchylonym brzegiem.

 • Szampan, wina musujące - Do szampana i innych win musujących stosuje się kieliszki typu „flet", o wąskim, wydłużonym kształcie lub „tulipan", wąskie, wysokie, zwężające się u góry. Taki kształt pozwala na dłuższe zatrzymanie bąbelków i aromatu. Z tego też powodu do win musujących absolutnie nie nadają się płaskie „czarki”. - Napełniamy je do 3/4 wysokości. Szampan powinien stać w wiaderku z lodem. Podczas picia wina należy pamiętać aby kieliszek trzymać za nóżkę zamiast obejmować dłonią jego czaszę , co wskazane jest przy piciu na przykład koniaku. Temperatura ludzkiego ciała jest bowiem co najmniej dwukrotnie wyższa niż temperatura serwowanego trunku. Jeśli trzymamy kieliszek za czaszę, w błyskawicznym tempie ogrzewamy wino, co, zwłaszcza w wypadku schłodzonych win białych, może przynieść niepożądany efekt. Wybierając kieliszki warto więc zwrócić uwagę nie tylko na czaszę, lecz również na długość nóżki, która powinna pomieścić nasze palce. Smak wina uwarunkowany jest doborem kieliszków, na co trzeba zwrócić uwagę sięgając po ten napój.


Inne trunki:

• Wódka- podając ten alkohol możemy zastosować kieliszki na nóżce jak i bez niej, najlepiej o pojemności 30-60 ml. W przypadku wódek czystych i gatunkowych możemy zastosować kieliszki z nóżką, zaś w kieliszkach bez nóżki podajemy tylko wódki czyste. Te ostatnie podajemy zamrożone, najlepiej w zamrożonych kieliszkach, zaś wódki gatunkowe podaje się w temperaturze pokojowej. Kieliszek napełniamy w ten sposób, aby do rąbka pozostało od 3 do 5 mm.

• Koniak, brandy- te trunki podajemy najczęściej w kieliszkach z pękatą czaszą o pojemności powyżej 230 ml. Kieliszek trzymamy za czaszę, gdyż alkohole te lubia być podgrzewane. Do kieliszka wlewamy jedynie około 20-40 ml.

• Whisky- podajemy ją w szklankach w kształcie walca o grubym dnie i pojemności 150-220 ml.

• Likiery - stosuje się tu kieliszki podobne kształtem do kieliszków do wódki na nóżce, z tą różnicą, iż kieliszki podane do likierów powinny być smuklejsze. Trzymamy je za nóżkę. Kieliszki o pojemności ok. 60 ml napełnimy do połowy.

 • Drinki Short drinki- czyli te, które sporządzane są na bazie samych alkoholi, stosuje się kieliszki o rozszerzającej się czaszy i dość krótkiej nóżce. Pojemność czaszy nie powinna przekraczać 150 ml. Napełnia się prawie do pełna, zostawiając ok. pół centymetra do krawędzi. Long drinki, sporządzane na podstawie alkoholu i innych napojów, używamy smukłych, dużych szklanek. Możemy tu zastosować również szklanki do whisky. Powinny mieścić od 150 do 350 ml., a napełniamy je do około 2 cm przed rąbkiem. Hot drinki Do podania tych gorących trunków używa się szklanki z uszkiem, najlepiej o pojemności od 200 do 250 ml. Dbając o gości powinniśmy zatem pamiętać nie tylko o pełnym barku, ale także zaopatrzyć się w wiedzę jak i w czym podawać konkretne napoje.
  • Dostawa
  • Dostawa
  • Przesyłka biznesowa 24-48h
  • Płatności_PayU
  • Certyfikaty
  • Facebook

Aktualności

14-04-2014
Trwają prace konserwacyjne
Przepraszamy możliwość dokonywania zakupów w naszym sklepie została chwilowo zablokowana. Prosimy o kontakt telefoniczny lub e-mai

07-11-2013
Maja i Baranek Shaun
Marka Auerhahn prezentuje nowe dekoracje dziecięcej zastawy. Zarówno Maja jak i baranek Shaun to bohaterowie znanych i lubianych przez wszystkie dzieci, bajek. Sympatyczni przyjaciele z pewnością umilą każdy posiłek naszym pociechom.
08-05-2013
Porcelana Bogucice dostępna w naszym sklepie
Poszerzyliśmy ofertę naszego sklepu o zestawy obiadowe i kawowe Porcelany Śląskiej Bogucice. Zachęcamy do zapoznania się z kolekcjami serwisów polskiego producenta. Projektanci współpracujący z firmą Bogucice stworzyli mnóstwo wyjątkowych i oryginalnych aplikacji wzorów.

Wybierz producenta

Komentarze

01-11-2013, 20:30:25
Ekspresowa wysyłka, towar jak w opisie. nic dodać, nic ująć. Polecam !!!
18-10-2013, 08:11:48
Wszystko super, towar pierwsza klasa, ekspresowa przesyłka. Polecam serdecznie i dziękuję.