Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Sztućce i Porcelana Gerlach - sklep Galeria Fokus www.stylikomfort.pl

Jesteś tutaj / Strona główna / Sposoby podania kawy

Sposoby podania kawy


Kawa jest jednym z najbardziej lubianych i najczęściej pitych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez porannej kawy. Dla Francuzów nie ma śniadania bez dużej kawy na mleku, włosi z samego rana wypijają przy barze na stojąco szybkie espresso. Ile mamy kultur, tyle sposobów przyrządzania tego napoju. Powstały ekspresy przelewowe i ciśnieniowe, upowszechniały się lokalne metody robienia kawy, np. kawa po turecku z kardamonem czy mrożona grecka frappe na upalne dni. Miłośnicy tak zwanej "małej czarnej" mogą wybierać wśród kaw ziarnistych, mielonych lub rozpuszczalnych.

Bez względu na to jaka kawę przygotowujemy, warto pamiętać, iż po 20 minutach napój ten zaczyna tracić swoje walory smakowe. Najlepsza więc jest kawa świeżo zmielona i świeżo zaparzona.

Wyróżniamy wiele sposobów przygotowywania kawy. Niektóre wymagają specjalnych naczyń czy urządzeń. Cała sztuka picia kawy polega na tym, by się nią po prostu delektować. Właśnie taki cel wytyczyli sobie smakosze tego napoju, wymyślając coraz to nowe sposoby ulepszania smaku kawy. Ciągle eksperymentuje się w tej dziedzinie, w efekcie czego powstają niezwykłe przepisy. Kawiarnie w swoich ofertach prześcigają się w doborze składników i dodatków. Popularnością cieszą się nadal tradycyjne postacie kawy.

Kawa espresso – mała, mocna kawa serwowana w małych filiżankach; drobno zmielone ziarna zaparzane są gorącą wodą pod ciśnieniem. Do espresso podaje się często szklankę wody do popicia.

Kawa cappuccino – nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od koloru habitu kapucynów; podawana jest w większej filiżance. Gorące mleko dodawane do kawy tworzy na jej powierzchni delikatną piankę,, która posypujemy tartą czekoladą, kakao, wanilią lub cynamonem.

 Kawa „po wiedeńsku" - czarna mocna kawa z ekspresu podawana z bitą śmietaną; można ją udekorować sproszkowaną czekoladą lub kakao.

Irish coffee (kawa „po irlandzku”) - czarna kawa, z domieszka whisky, z dodatkiem bitej śmietany, podawana w specjalnych ceramicznych wysokich i wąskich kubkach z uszkiem.

Kawa „po arabsku” - zaparzana w mosiężnych tygielkach. Na dno wsypuje się cukier puder i stawia na ogniu, dopóki nie ściemnieje, następnie zalewa się go wodą. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypuje się zmieloną kawę i wszystko gotuje.

 Kawa „po turecku” - zaparza sie ja z cukrem i kardamonem w malym tygielku, zagotowujac 3 razy.

Cafe latte – kawa ze spienionym mlekiem podawana w specjalnych, wysokich szklankach.

 Latte macchiatto - porcja kawy espresso wlana do szklanki gorącego, spienionego mleka.

Macchiatto - porcja kawy espresso z niewielką ilością spienionego mleka.

 Café frappé – kawa mrożona - niewielka ilość bardzo mocnej kawy dopełniona zimnym mlekiem, często z dodatkiem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych. Podaje się ją w wysokiej szklance, ze słomką.


W Ameryce rozpowszechnił się zwyczaj na tak zwaną flavoured coffee, kawę z dodatkiem jakiegoś smaku – orzechową, wiśniową, waniliową, czekoladową. Smak kawy można uzupełnić poprzez dodatki: mleko, śmietankę, czy cukier. W restauracjach podaję się „małą czarną” w towarzystwie małej miętowej czekoladki. Niektórzy proponują kawę z sokiem z cytryny jako lekarstwo na ból głowy. Smak kawy może się w pełni rozwinąć tylko wtedy, gdy temperatura napoju jest odpowiednia. Klasyczna filiżanka do kawy espresso wykonana jest z porcelany o szczególnie grubych ściankach, utrzymujących temperaturę napoju. Zaś cylindryczny kształt tego naczynia ułatwia tworzenie się idealnej pianki na powierzchni kawy. Objętość takiej filiżanki wynosi zazwyczaj od 50 do 70 ml, co odpowiada podwójnemu espresso. Filiżanka do kawy cappuccino jest nieco większa. Pojemność jej wynosi od 150 do 200 ml, a wykonana jest również z porcelany o grubych ściankach. Klasyczna filiżanka powinna mieć wybrzuszone ścianki. Kubek z ceramiki o grubych ściankach też w doskonały sposób utrzymuje temperaturę kawy. Kawy latte macchiato powinna być podawana w naczyniu wysokim, z żaroodpornego szkła, o pojemności ok. 180-200 ml. Cafe latte we Francji pije się z miseczki, w której Francuzi maczają croissanta. Jak mówi przysłowie tureckie: „Kawa powinna być czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”. Bez względu jednak na to jakie są najmodniejsze sposoby podawania kawy, każdy z nas przygotowuje ją na swój sprawdzony sposób. Bo czym byłby dzień bez filiżanki ulubionej kawy.
  • Dostawa
  • Dostawa
  • Przesyłka biznesowa 24-48h
  • Płatności_PayU
  • Certyfikaty
  • Facebook

Aktualności

14-04-2014
Trwają prace konserwacyjne
Przepraszamy możliwość dokonywania zakupów w naszym sklepie została chwilowo zablokowana. Prosimy o kontakt telefoniczny lub e-mai

07-11-2013
Maja i Baranek Shaun
Marka Auerhahn prezentuje nowe dekoracje dziecięcej zastawy. Zarówno Maja jak i baranek Shaun to bohaterowie znanych i lubianych przez wszystkie dzieci, bajek. Sympatyczni przyjaciele z pewnością umilą każdy posiłek naszym pociechom.
08-05-2013
Porcelana Bogucice dostępna w naszym sklepie
Poszerzyliśmy ofertę naszego sklepu o zestawy obiadowe i kawowe Porcelany Śląskiej Bogucice. Zachęcamy do zapoznania się z kolekcjami serwisów polskiego producenta. Projektanci współpracujący z firmą Bogucice stworzyli mnóstwo wyjątkowych i oryginalnych aplikacji wzorów.

Wybierz producenta

Komentarze

01-11-2013, 20:30:25
Ekspresowa wysyłka, towar jak w opisie. nic dodać, nic ująć. Polecam !!!
18-10-2013, 08:11:48
Wszystko super, towar pierwsza klasa, ekspresowa przesyłka. Polecam serdecznie i dziękuję.